En måne på natthimlen

När jag skriver det här har precis november tagit slut, för mig är det årets mörkaste månad. När sista november passerat vet jag att det bara är några veckor kvar sedan blir det ljusare igen och de veckorna lyses upp av en massa julljus. Med åren har jag lärt mig att vara snäll mot mig själv i november, att inse att nästan all energi går åt till att ta mig fram i mörkret utomhus och att få gjort det jag måste göra i form av arbete, laga mat och annat. Det känns som att jag går in i ett mörkt hål. Det går inte att genomföra stora projekt i november, den tid som blir över får läggas på att dricka te, tända ljus och läsa böcker. Vi har i detta nummer med boktips som handlar om synnedsättning på olika sätt.

När november passerat så är det som att jag ser månen på natthimlen. En sådan måne är RP-forskning, som även om vi
retinitiker tycker att den går långsamt, springer fram med stora steg nu. Läs gärna artikeln om Marie Burstedts forskning inom botniadystrofi, den ger både hopp och perspektiv från 2003.

Vi i RP-föreningens styrelse hoppas att ni alla haft en fin julhelg och att vi ses i vår i Kungälv på en härlig årsmöteshelg!

Caisa Ramshage, redaktör Retinanytt