Digitala träffar för diskussion och umgänge

Vi använder oss av Microsoft Teams som tjänst för detta och ett tips är att du använder ett bra headset så blir ljudkvalitén mycket bättre. Det går även att delta genom att ringa in men undvik helst detta då det blir mycket sämre ljud.

 

Klicka här för att ansluta till mötet

 

Eller ring in (endast ljud)

+46 8 502 428 90,,509657900#

Telefonkonferens-ID: 509 657 900#

 

Använder du skärmläsare?
Läs här om skärmläsarstöd för MS Teams

 

———————————————————-

2024

Vårdagar: Svenska RP-föreningens vårdagar i Skellefteå 19-21 April
På Svenska RP-föreningens vårdagar kommer flera intressanta föreläsningar och du är mycket välkommen att lyssna på föredragen under helgen via Microsoft Teams. Samma möteslänk som på samtalskvällarna används.

Vi önskar att de som deltar digitalt donerar 100kr (eller mer) till Svenska RP-föreningens forskningsfond. Läs mer här.

Här nedan ser du vad du kan följa via Microsoft Teams på vårdagarna:
LÖRDAG 20 april
08:30-10:30 David Renström från Insyn presenterar hjälpmedel för synskadade.
13:30-14.30 Svenska RP-föreningens Årsmöte (ingen rösträtt men går bra att lyssna på)
14.30-15.30 Jonas Danvind från Nordic Evolution informerar om ett digitalt ledsagningssystem för synskadade för utomhusbruk.

SÖNDAG 21 april
10:30-11.30 Författaren Monica Fredriksson berättar om sin bok “Försök förstå, att se med andra sinnen”. En roman med synnedsättning i centrum och handlingen förlagd till Burträsk utanför Skellefteå.
13:00-15.00 Anders Kvanta, professor vid Karolinska Institutet och överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus föreläser om genterapi vid Bothnia dystrophi.

Här kan du läsa hela programmet

 

———————————————————-

 

2023

_____________________________________________________________________________

Samtalskväll: Information om Synlinjen Tisdag 28 Februari kl. 19.00-20.30
Lars Karlström från SRF berättar om Synlinjen, ett informationscenter som erbjuder kostnadsfri rådgivning inom synrelaterade frågor. Synlinjen öppnade i mars 2020 och erbjuder rådgivning och information via telefon och e-post.

Synlinjens rådgivare har tystnadsplikt och egen erfarenhet av att leva med en synnedsättning och de har god insyn i många av de utmaningar en person med synnedsättning kan möta genom livet,.

Om du har en synnedsättning, är anhörig, förälder till barn med synnedsättning, arbetsgivare, skolpersonal, myndighet med mera. så besvarar de gärna dina frågor, stora som små.

Leds av Lars Karlström
Läs mer om Synlinjen

 

Samtalskväll: Presentation av Nätverket för synsvaga Tisdag 21 Mars kl. 19.00-20.30
Maria Sjötång gästar oss och presenterar Nätverket för synsvaga som funnits sedan våren 2021 och är ett nätverk inom Synskadades Riksförbund.

Med synsvaghet menas personer som har vissa synrester, men upplever sig bli begränsade på något sätt av sin syn. Det kan handla om att du har svårt att läsa skyltar, hitta på nya platser eller behöver använda förstoring på din dator.

Många som lever med synsvaghet upplever sig hamna i en gråzon, där man inte fullt ut kan identifiera sig med personer med grav synnedsättning eller begreppet ”synskadad”. Men inte heller känner att man tillhör gruppen av fullt seende.

Nätverket ger en möjlighet att träffa andra i en liknande situation som en själv.

Leds av Maria Sjötång
Läs mer om Nätverket för synsvaga

 

Vårdagar: Svenska RP-föreningens vårdagar på Almåsa 21-23 April
Till Svenska RP-föreningens vårdagar på Almåsa kommer väldigt intressanta föreläsare så du är mycket välkommen att lyssna på föredragen under helgen via samma länk som används för samtalskvällarna. Vi önskar att de som deltar digitalt donerar 100kr (eller mer) till Svenska RP-föreningens forskningsfond. Läs mer här.

Klicka här för att se programmet och föreläsarna

 

Samtalskväll: Färdtjänsten i Sverige – vad händer framöver? Tisdag 30 Maj kl. 19.00-20.30
Gäst: Jimmy Pettersson, intressepolitisk handläggare på Synskadades Riksförbund (SRF).

För drygt ett år sedan hade vi Anna Quarnström, förbundsjurist på SRF som gäst och hon berättade om varför färdtjänsten i Sverige tyvärr har blivt mycket sämre. Sedan dess har det hänt en del saker, bl a så har utredningen om tillämpning av färdtjänstlagen presenterats.

Ikväll gästas vi av Jimmy Pettersson från SRF som ger en uppdatering om SRF:s arbete i färdtjänstfrågan och vad som händer framöver.

Har du några frågor till Jimmy så mejla in dem till adm@retina-sweden.se, helst senast 2-3 dagar innan samtalskvällen.
Leds av: Jimmy Pettersson, Oscar och Anders.

 

Samtalskväll: Therese Eriksson berättar om Retina Internationals Educational Hub Tisdag 5 September kl. 19.00-20.30
Välkommen till höstens första digitala träff! Det vore roligt om så många som möjligt kan delta och gärna komma med förslag på vilka ämnen som vi kan diskutera på kommande samtalskvällar. Har du tips på föreläsare så mejla dem till adm@retina-sweden.se.

Therese Eriksson från Svenska RP-föreningen deltog i kursen Retina Internationals Educational Hub 2022. I den här samtalskvällen så kommer Therese att berätta om sina positiva erfarenheter av Retina Internationals Educational Hub.

Vill du delta på nästa Retina Internationals Educational Hub?

“Jag kan verkligen rekommendera den!”
Therese

Det vore skoj om Svenska RP-föreningen kunde ha med en deltagare även i år på Educational Hub och det måste inte vara en styrelsemedlem. Är du intresserad så skicka ett mejl till Svenska RP-föreningen (adm@retina-sweden.se) (senast 13 September).

Leds av: Therese Eriksson

Klicka här för mer information om Retina International Education Hub 2023

 

Samtalskväll: Varför visar man inte hänsyn för den vita käppen i Sverige? Tisdag 10 Oktober kl. 19.00-20.30
Åsa Gunnarsdotter som är medlem i Svenska RP-föreningen har publicerat en mycket läsvärd debattartikel i Göteborgs Posten, I Sverige skäms man inte ens över att knuffa till en synskadad. Dessvärre så känner jag (Anders Persson) igen mig i det hon beskriver, både hur det fungerar i Sverige och vilken enorm stor skillnad det är i andra länder när det gäller att visa hänsyn för den vita käppen och synskadade generellt.

Om du har läst om liknande händelser, sett detta hända eller om du själv varit med om det så är du välkommen att berätta om det i den här samtalskvällen.

Frågor att diskutera
Finns en del frågor som vi kan diskutera under den här samtalskvällen:

  • Har det alltid varit så här i Sverige eller är det något som ändrats de senaste åren?
  • Vad kan det vara som gör att man visar mycket mer hänsyn för den vita käppen i andra länder?
  • Är det lika illa för andra grupper i samhållet t ex rullsstolsbundna och de som använder rullator?
  • Enligt undersökningar är Sverige det mest indvidulistiska landet i världen, kan det vara en orsak till att svenskar visar mindre hänsyn och “bara tänker på sig själva”?
  • Känner någon till om det finns någon forskning om det här?
  • Är det för lite information i skolor mm om den vita käppen så många inte vet vad den symboliserar?
  • Vad kan Rp-föreningen, SRF och andra synskade föreningar/organisationer göra för att åstakomma en förbättring?

Den här samtalskvällen är öppen för alla dvs man behöver inte vara medlem i Svenska RP-föreningen för att delta i den här satalskvällen och desto fler som tar upp det här problemet desto större chans finns det att åstakomma en förändring i samhället.

Leds av: Åsa Gunnarsdotter och Anders Persson.

 

Samtalskväll: Karl De Geer Torsdag 26 Oktober kl. 19.00-20.30
En av de mest uppskattade föreläsarna på Svenska RP-föreningens vårdagar 2023 på Almåsa havshotell var Karl De Geer, ST-läkare och doktorand vid Karolinska institutet.

Han berättade om hur genetisk diagnostik bedrivs vid retinal dystrofi.

Vi har nu nöjet att ha honom som gäst på föreningens samtalskväll. Har du några frågor till Karl så mejla in dem till adm@retina-sweden.se, helst senast en vecka innan samtalskvällen.

Observera att den här samtalskvällen är på en Torsdag.
Leds av: Karl De Geer

 

Höstdagar: Svenska RP-föreningens höstdagar i Kungälv 24-26 November
Till Svenska RP-föreningens höstdagar i Kungälv kommer väldigt intressanta föreläsare så du är mycket välkommen att lyssna på föredragen under helgen via samma länk som används för samtalskvällarna.

Klicka här för att se programmet

 

Samtalskväll: Varför skulle just jag ansöka om en ledarhund? Tisdag 12 December kl. 19.00-20.30
Var och en kan ställa frågan till sig själv. Kvällens tema handlar om ledarhundar. Kanske kan tanken väckas efter denna kväll.

Göran Westerberg (som är med i RP-föreningens styrelse) från Stockholm berättar om hur tanken växte fram och hur processen gick till fram till det att labradoren Moltas klev in genom dörren för tre år sedan.

Vidare hur det har gått fram till idag med det nya livet med två nya hjälpande ögon.

naturligtvis är det ett bra tillfälle att ställa frågor och som vanligt blir det allmänt trivsamt prat.

Hjärtligt Välkomna!

Samtalskvällen vänder sig inte bara till dig som funderar på att skaffa ledarhund utan det vore bra om du som även har ledarhund kan vara med och dela med dig av dina erfarenheter, både när det gäller för- och nackdelar med ledarhund. Finns säkert många saker man behöver tänka på, speciellt om man inte haft hund tidigare.

Leds av: Göran Westerberg

———————————————————-

 

2022

_____________________________________________________________________________

Samtalskväll : Start för RP-föreningens digitala möteskvällar – Samtal och umgänge kring valfritt ämne, Tisdag 18:e Januari Kl. 19.00-20.30
Kom gärna med förslag på vilka ämnen vi ska diskutera under våren 2022. Är det något ämne som vi diskuterade under 2021 som vi ska ta upp på nytt?
Leds av Deltagarna själva.

Samtalskväll : Quizzes (musikfrågesport), Tisdag 25 Januari Kl. 19.00-20.30 🎶
Nu är det dags att ta reda på vem som är bäst på musikfrågesport i föreningen!
Leds av Therese Eriksson.

Samtalskväll: 8 februari 19:00-20:30 – Effektiv hantering av E-post
E-post är generellt sätt en av de största tidstjuvarna, speciellt gäller det för oss synskaddade då det tar längre tid för oss att läsa. Men det finns sätt att hantera e-posten på ett effektivt sätt, bl a genom att använda Inbox zero metoden.
Leds av: Anders Persson

Samtalskväll: 22 februari 19:00-20:30 – Den vita käppen, redskapet som hjälper och stjälper .
Efter önskemål från den mycket uppskattade föreläsningen på höstdagarna  i Kungälv  gästar Maria Bäckman oss igen, för att berätta om sin forskning. Efter föreläsningen finns det tid för frågor och diskussioner kring forskning och den vita käppen. Kan rekommendera att du laddar ner och läser artikeln Att leva med synnedsättning – den vita käppen, redskapet som hjälper och stjälper (PDF).
Gästföreläsare: Maria Bäckman, etnolog, universitets lektor Stockholms universitet
Leds av: Maria Bäckman och föreningen

Samtalskväll: 8 mars 19:00-20:30 – Anhörigkväll-samtal och diskussion för anhöriga
Efter önskemål av anhöriga kör vi en kväll dedikerad för er. Ämnena är fria, ta med ämnen.
Leds av: Therese Eriksson

Samtalskväll: 15 mars 19:00-20:30 – Färdtjänsten i Sverige – varför är situationen som den är just nu?
Gäst: Anna Quarnström – förbundsjurist på Synskadades Riksförbund
Anna ger oss en bild av läget och sedan samtalar vi om färdtjänst. Ta med era frågor och kom med synpunkter och idéer om hur vi tillsammans kan påverka det som händer till något som blir bättre för oss – hur ska arbetsresor fungera om man behöver det tycker ni?
Leds av: : Föreningen och Anna Q.

Kvällen nedan 29 mars är flyttad tillsvidare. Nytt datum meddelas framöver – håll utksikc!

Samtalskväll: 29 mars 19:00-20:30 – Sveriges strategi för Life Science

Gästföreläsare: Jenni Nordborg, Nationell samordnare för Life Science
Regeringen har bestämt att Sverige ska vara en ledande nation när det kommer till Life Science. Vad innebär detta och hur kommer vår målgrupp att vara delaktig?
Vi är mycket glada att Jenni vill träffa oss och prata om detta ämne som är så högaktuellt för våra medlemmar.
Läs mer om Jenni och arbetet här: https://www.life-time.se/forskning/vi-ar-i-borjan-av-en-lang-forandringsresa/
Leds av: Jenni Nordborg och föreningen

Samtalskväll: 5 april 19:00-20:30 – Konsten att be om hjälp
Vad har ni för tankar om att be om hjälp? Är det enkelt att veta när man ska be om hjälp?
Leds av: Therese Eriksson

Samtalskväll: 19 april 19:00-20:30 – RP och sömn – Vi delar med oss av våra erfarenheter.
Ett ämne som kommer upp ganska ofta i föreningen är hur sömnen kan påverkas. Vi har inte arbetat så mycket med frågan innan utan tycker att det vore intressant att se vilka tankar ni medlemmar har om sömn och RP.
Leds av: Oscar Persson

Samtalskväll: 26 april – 19:00-20:30 – Ledarhunden i samhället

Inför ledarhundens dag passar vi på att prata om ledarhunden i samhället. Dela med dig av dina erfarenheter med andra ledarhundsförare.

Har du ingen ledarhund men är nyfiken är du naturligtvis välkommen!.
Leds av: Camilla Svensson

Samtalskväll: 10 maj 19:00-20:30 – Kom och ställ era frågor
Kom och ställ frågor om era hjälpmedel eller andra lifehacks som är oumbärliga för er i vardagen! Låt oss lära och dela med oss till varandra.
Leds av: Föreningen

Samtalskväll: 31 maj 19:00-20:30 – Matlagningstips – vad finns det för lifehacks?
Låt oss prata om matlagning, vad finns det för tips och tricks för att lösa ”kniviga” situationer i köket eller var man nu lagar mat någonstans.. Kom och dela med er.
Leds av: Föreningen

 

Samtalskväll: 14 juni 19:00-20:30 – Våravslutning
Vi gör en enkel sammanfattning av vårens digitala träffar och så pratar vi om hur vi ska gå vidare i höst med nya samtalskvällar. vad tycker du att vi behöver ta tag i till hösten? Vilka frågor är viktigast för dig att diskutera? Vilka personer tycker du vi ska bjuda in som föreläsare?

Gå gärna igenom listan med tidigare träffar för att se om det är något ämne vi borde diskutera på nytt eller om det är någon föreläsare som varit extra bra som vi ska bjuda in igen. Har du egna förslag på ämnen eller föreläsare så mejla dem gärna till adm@retina-sweden.se.
Leds av: Föreningen

 

Samtalskväll: Uppstart för höstens digitala träffar för diskussion och umgänge – Favoritpoddar Tisdag 27 september, kl.19:00-20:30
Vi pratar favoritpoddar/poddtips. Vilka är dina 3 favoritpoddar och varför är just de så bra?
Leds av Anders Persson

 

Samtalskväll: Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening Onsdag 26 Oktober kl. 19.00-20-30
Christina Wolmar som är ordförande i Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening (SKKF) kommer och berättar om deras verksamhet. Precis som Svenska RP-föreningen är de en branschförening i SRF. Mer information om SKKF hittar du på Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening.
Leds av Christina Wolmar

 

Samtalskväll: Examensarbete om Stargardt Tisdag 29 November kl. 19.00-20.30
Charlotte Svensson berättar om sitt examensarbete om livskvalitet hos Stargardtpatienter. Hon har gjort arbetet i samarbete med ögonläkaren Monika Grudzinska-Pechhacker på S:t Eriks Ögonsjukhus. Monika Grudzinska-Pechhacker föreläste om standardiserat vårdförlopp för patienter med genetiska ögonsjukdomar på RP-föreningens vårdag 2021.
Leds av Charlotte Svensson

 

Samtalskväll: Be My Eyes Tisdag 6 December kl. 19.00-20.30
Grundaren av Be My Eyes ,Hans Jørgen Wiberg berättar (på engelska) om appen som gör det möjligt för synskaddade att via kameran i mobilen få hjälp av frivilliga att lösa synrelaterade problem i vardagen. För mer information om Be My Eyes besök webbsidorna Be My Eyes – Wikipedia och Be My Eyes – See the world together.
Leds av Hans Jørgen Wiberg

 

Samtalskväll: SRF Go Tisdag 13 December kl. 19.00-20.30
SRF Go är Synskadades Riksförbunds egen resebyrå som varje år ordnar 15-20 resor och aktiviteter, både i Sverige och utomlands, för deras medlemmar.
Paulina Korbak kommer och presenterar resekatalogen för 2023 och andra resmöjligheter med SRF Go. Mer information finns på den här webbsidan .
Ha gärna en mugg glögg, peparkakor och lussebullar till hands…
Leds av Paulina Korbak

———————————————————-

 

2021

_____________________________________________________________________________

Samtalskväll: Bokkväll tisdag 9 februari
Vi pratar boktips, vad har vi läst på sistone, skönlitteratur, fackböcker eller någon annan spännande bok. Se blogginlägget Kvällens bokträff – en lista för de böcker vi tipsade om.
Leds av Caisa Ramshage

 

Samtalskväll: Barn med RP – föräldrarträff, tisdag 16 februari
Hur hjälper man bäst sitt barn som har RP, hur förklarar man RP för sitt barn, vad för hjälp kan man få i skolan och på fritiden?
Leds av Therese Eriksson

 

Samtalskväll : Livet med ledarhund – allt du undrar över, tisdag 2 mars
Det här är en kväll för alla er som funderar på att skaffa er ledarhund och vill veta hur är det att leva med ledarhund, hur ansöker man, är det jobbigt att behöva gå ut en tidig regnig novembermorgon, kommer den att hitta till ICA åt mig, hur fungerar det på arbetsplatser?
Leds av Camilla Svensson

 

Samtalskväll: Handla mat på nätet tisdag 9 mars
Vad ska man tänka på och hur fungerar det? Dela med er av alla erfarenheter.
Leds av: David Renström och Oscar.

 

Samtalskväll: Friluftsliv och äventyr, tisdag 16 mars
Hur gör man om man vill fjällvandra, segla, åka skidor som synskadad? Denna kväll är både för nybörjare och för de som kan bjuda på egna erfarenheter.
Leds av Camilla Svensson

 

Samtalskväll: Microsoft och tillgänglighet 23 mars OBS kl 18.00
Denna kväll får vi dels höra om Microsofts syn på digital tillgänglighet och också en genomgång av hjälpmedel och verktyg som finns för synskadade. Observera att denna gång startar samtalskvällen redan kl 18.00. I PDF-dokumentet Microsoft och tillgänglighet RP-föreningen 23 mars 2021 hittar du presentationen från den digitala träffen.
Leds av Stina Biärsjö från Microsoft

 

Samtalskväll: Paneldiskussion om idrott tisdag 30 mars 19:00
Paneldiskussion om idrott för synskadade. Mark Blake kommer berätta om olika sorters träning. Läs gärna blogginlägget med sammanfattningen av kvällen med Mark Blake den 30 mars. Där hittar du bra länkar om du vill veta mer om 5-a-side samt kontaktuppgifter till Mark Blake.
Leds av: Mark Blake

 

Samtalskväll: Yrkesnätverk IT 6 april – 19:00
för alla intresserade som jobbar inom IT eller funderar på att jobba inom IT.
Leds av: Anders V Persson och Oscar

 

Samtalskväll: Digital konst för alla 13 april 19.00

Välkommen till ett öppet samtal om digital tillgång till konst, kultur och lärande. Tove Hjelm är student vid Göteborgs Universitet, som under våren gör sitt mastersarbete om tillgänglighet i Världskulturmuseets museiutställningar. Under den rådande pandemin har många museer satsat på att skapa online-versioner av sina samlingar och utställningar. Målet med studien är att ta reda på hur museer kan designa digitala utställningar som så många som möjligt kan ta del av och förstå, oavsett fysisk och psykisk funktionsförmåga.

Utifrån intervjuer och användartester har Tove tagit fram förslag på hur man kan designa digitala utställningar för alla. Under kvällen kommer ni få ta del av dessa förslag och ha möjlighet att dela med er av era erfarenheter och tankar. Vad vill du att framtidens digitala utställningar ska innehålla?

Mötet är en del av Toves masterarbete, och kommer spelas in.

Läs mer här: Samtalskväll 13 april 19:00: Digitala utställningar för alla – Svenska RP-föreningen (retinanytt.se)
Leds av: Tove Hjelm

 

Samtalskväll: COOP Sverige informerar om att handla mat på nätet tisdag 27 april 19:00
COOP Sverige kommer och pratar med oss om att handla mat på nätet, samt service i butikerna. Skicka in frågor till oss så svarar vi dem på kvällen.
Leds av: Niklas Z från COOP Online Sverige och OScar P.

 

Samtalskväll: Barn med RP – föräldraträff igen tisdag 4 maj 19:00
Barntema – föräldraperspektiv – bestämdes på tidigare träff för föräldrar – alla välkomna!
Leds av: Therese och Oscar

 

Samtalskväll: Anna Bergholtz föreläser om normer och normkritik tisdag 11 maj – 19:00

Normkritik – en viktig nyckel till inkludering.

Normkritik handlar om att bli medveten om rådande normer och strukturer i samhället, och om att förstå sina egna föreställningar.

 Ju mer normmedvetna vi är desto lättare blir det att inkludera alla och skapa en inkluderande organisation.

Anna Bergholtz inleder med en föreläsning om normer och normkritik och därefter samtalar vi tillsammans.

 

Anna är socialpedagog, journalist och diplomerad coach. Hon har lång erfarenhet som föreläsare inom inkludering, mångfald och normer. Hon har spetskompetens inom funktionshinderområdet och har egen erfarenhet av funktionsnedsättning, som reumatiker och blind. Hon är Sveriges första blinda filmrecensent och aktuell som programledare för Funk i P1.

Mer information om Anna Bergholtz finns här:
Hemsida 1: www.annabergholtz.se
Hemsida 2: www.uniquepower.se

Leds av: Anna Bergholtz

Samtalskväll: Samhällets stöd nu och i framtiden tisdag 18 maj – 19:00
Efter önskemål kör vi detta tema igen. Mycket händer nu i samhället som påverkar oss som är synskadade. Hur påverkas du? Vad kan vi göra för att stödet inte ska bli ännu sämre?
Leds av Oscar och Therese

 

Samtalskväll: Tekniktips 1 juni – 19:00
Vi ventilerar alla tänkbara frågor vi har kring tekniken vi använder för att underlätta våra liv. Du kanske har haft något strul med Office-paketet på jobbet som vi kan lösa ihop. Det finns mycket kompetens bland oss och vi har suttit och klurat länge på våran egen kammare, låt oss dela med oss lite av våra erfarenheter.
Leds av: Jenny och Oscar

 

Samtalskväll: Yrkesnätverk inom IT med gästföreläsare från Blindas Väl 8 juni – 19:00
Till alla som jobbar inom IT eller tänker sig börja studera IT, eller förvärvsarbeta inom IT.
Hur kan IT-branschen bli en gräddfil för fler synskadade att komma in på arbetsmarknaden?

 

Vårt nätverk innehåller mycket och bred kompetens, stort engagemang och unika erfarenheter. Hur kan vi konkret öppna nya möjligheter på individnivå för en karriär och försörjning inom IT-branschen? Finns det några insatser som skulle kunna möjliggöra för oss och andra med synnedsättning att lyckas ännu bättre? Hur kan vi som individer överbrygga de hinder som finns? Andra grupper av personer med funktionsnedsättning, exempelvis de inom autismspektrat har lyckats hitta en nisch inom IT. Kan det finnas liknande nischer för synskadade?

 

Som gäster för kvällen har vi också bjudit in representanter för Föreningen Blindas Väl som i mer än 135 år givit ekonomiskt stöd till synskadade för att underlätta deras väg till egen försörjning. De är mest med för att lyssna in våra erfarenheter och tankar men kommer kort att berätta om deras förening också.

 

För att leda kvällens samtal så har vi bjudit in Neven Milivojevic, tidigare intressepolitisk chef på SRF som brukar bistå Blindas Väl vid utredningar.

Leds av: Neven Milivojevic, De Blindas Väl – Karl-Gunnar Roth samt någon från RP-föreningen.

Samtalskväll: 15 juni – 19:00 Sammanfattning av vårens träffar och diskussion om fortsättning till hösten.

Vi gör en enkel sammanfattning av vårens digitala träffar och så pratar vi om hur vi ska gå vidare i höst med nya samtalskvällar.

Leds av: Oscar m.fl.

 

______________________________________________________________________________

 

Samtalskväll: Uppstart för höstens digitala träffar för diskussion och umgänge – Litteraturkväll Tisdag 7 september, kl.19:00-20:30
Vi pratar boktips/lästips, vad har vi läst på sistone, skönlitteratur, dikter/poesi, faktaböcker eller någon spännande studie/forskning.
Leds av Therese Eriksson

Samtalskväll: En trubadurs bekännelser 14 september, kl. 19:00
En trubadurs bekännelser är föreställningen där du får följa State Lycke som synskadad trubadur ut på turné och ta del av vad som händer innan, under och efter konserterna. Allsång och skatt utlovas.
Leds av State Lycke

Samtalskväll: 28 september, 19:00-20:30 – En kväll i historians och uppfinnarnas tecken.
Leds av: Therese Eriksson

Samtalskväll : Frågesport och Quizz, Tisdag 5 Oktober Kl. 19.00-20.30
Dags att gnugga geniknölarna…
Leds av Therese Eriksson.

Samtalskväll : Hälsa och Välmående, Tisdag 19 Oktober Kl. 19.00-20.30
Vi kommer att diskutera hälsa och välmående utifrån tre principer: livskraften, medvetandet och tanken.
Leds av Therese Eriksson.

Samtalskväll : Färdtjänst, nu och i framtiden, Tisdag 2 November Kl. 19.00-20.30
Med utgångspunkt från Henrik Rüffels artikel Färdtjänsten är hotad diskuterar vi hur färdtjänsten fungerar nu och hur det kan bli i framtiden. Se även Tusentals synskadade kan bli av med färdtjänst (TV4).
Leds av Henrik Rüffel.

Samtalskväll : Roliga Timmen, Tisdag 9 November Kl. 19.00-20.30
Vi hjälps åt med underhållningen – alla tar med sig något en rolig historia, en gåta, en kluring eller något annat.
Leds av Oss tillsammans!

Samtalskväll : Reskväll Tisdag 30:e November Kl. 19.00-20.30
Vi berättar för varandra om roliga, intressanta och spännande resmål.
Leds av deltagarna själva.

Samtalskväll : Anna Mira Osmani berättar om sin masteruppsats om hjärntrötthet och RP, Tisdag 7:e December Kl. 19.00-20.30
Anna Mira Osmani berättar om sin kommande studie (masteruppsats) om hjärntrötthet och RP där hon söker efter personer för att göra djupintervjuer kring RP och fatigue som en konsekvens av synnedsättningen. Så här skriver hon i ett mejl till oss:

“Jag heter Anna Mira Osmani och studerar en master i synpedagogik och synrehabilitering vid USN – Universitetet i Sørøst Norge. Min masteruppsats ska ha en undersökande kvalitativ design med djupintervjuer och forskningsfrågan jag har valt är “Hur är det att leva med RP och komorbid fatigue som en konsekvens av synnedsättningen?” Enklare sagt: “Hur är det att leva med RP och medsjuklig trötthet”. Fatigue är ju ett väldigt stort begrepp och inom hälsovården beskrivs det som en onormal trötthet dels fysiskt och även psykiskt (hjärntrötthet). Jag vill finna ut hur fatiguen upplevs av just personer med RP.”

Leds av Anna Mira Osmani.

Samtalskväll : En kväll i Golfens tecken, Tisdag 14:e December Kl. 19.00-20.30
Johnny Ekström kommer att berätta om hans resa från en liten drivingrange på en golfbana i lilla Tomelilla till Världsmästerskapen för synskadade golfare i Japan Tokyo. Han kommer även att beskriva en del om hur hans syn har förändrats under resan och vad det har inneburit för hans golfande.
Leds av Johnny Ekström.

Samtalskväll : Glöggkväll med frågesport Tisdag 21:a December Kl. 19.00-20.30
Vi avslutar höstens digitala träffar med en glöggkväll med frågesport om julen.
Leds av: Therese Eriksson


Warning: Illegal string offset 'share_counts' in /var/www/retinanytt.se/public_html/wp-content/plugins/simple-social-buttons/simple-social-buttons.php on line 477