Ledare: Ur min synvinkel
Nytt år och nya möjligheter. En klyscha absolut, men klyschor kan faktiskt vara nog så sanna ibland, så jag hoppas vi kan försöka ta oss an det nya året med denna inställning.
En nyhet under året kan komma att bli namnbyte på vår förening. Vi skrev om detta i förra numret av Retinanytt, och det kommer att tas upp för beslut vid årsmötet i Skellefteå 20 april. Förslaget är att vi ska byta till Retina Sverige eller möjligen Retina Sweden. Syftet är att fler som har olika retinala degenerativa sjukdomar ska känna sig hemma i föreningen, även om just den specifika varianten har ett annat namn än RP. Har du synpunkter på detta med namnbyte som du vill vädra med andra medlemmar innan det går till beslut, så diskutera gärna på våra sociala medier. Det finns en tråd på vår Facebooksida där du gärna får inkomma med synpunkter.
På tal om synpunkter, har du tänkt på hur många ord som handlar om syn i vårt språk? Ett av mina favoritprogram i radio, Språket i P1, hade nyligen ett avsnitt som hade tema ögon.
Till att börja med finns det väldigt många synonymer till ordet se, till exempel titta, betrakta, plira, snegla, kasta ett öga, kika, glutta, glana, tira, flukta, bliga, blänga, stirra, glo.
Vissa är lite mer ålderdomliga, andra nyare och några har ändrat innebörd genom åren. Vissa är neutrala, medan andra är klart värdeladdade.
I programmet diskuterades också de många uttryck som innefattar ord om ögon och syn, som till exempel ”vad skådar mitt norra öga” eller att vara ”en nagel (eller vagel) i ögat”. Eller vad betyder egentligen ordet blindstyre, ett ord som ibland används av seende som ett slags lättsamt skällsord.
Men det används även lite då och då av personer med synnedsättning, vanligen på ett lite självironiskt sätt. Humor och självironi är ju ganska vanliga sätt att hantera en jobbig situation, som till exempel synnedsättning. Både Täppas Fogelberg och Bengt Lindqvist har skrivit självbiografiska böcker vid namn Blindstyre.
Jag reflekterar också över hur många ord vi har som innehåller ordet syn, fast det inte handlar om vårt synsinne rent konkret, utan mer i bildlig mening. Det är intressant hur språket har många ord som handlar om förståelse, kognition, åsikter och som har ordet syn i sig.
”Hur ser du på saken” är ju samma sak som ”vad tycker eller tänker du om saken”. Synvinkel, synpunkt, synsätt, samsyn är andra ord som handlar om vad vi tycker och tänker, snarare än om syn i rent konkret, fysiologisk mening.
Att sätta in syn i dessa ord blir nästan som att skapa en metafor för att öka förståelsen. Till exempel så betyder synvinkel ”den utsiktspunkt från vilken en historia berättas”, och genast blir ordet begripligt.
Ordrikedomen som har att göra med ögon och syn speglar hur oerhört viktigt och centralt vi anser att vårt synsinne är. Och kanske vet vi det ännu mer, som har ett sviktande sådant, eller kanske helt förlorat det.
Men vi vet också att vår förmåga att förstå världen och tycka och tänka fortgår likväl utan synen. Och trots sviktande eller förlorad syn fortsätter vi förstås att använda ord som synsätt och samsyn, och vi fortsätter att säga Vi ses till våra vänner, även om vi menar det i överförd mening.
Ledare skriven av: Susanne Mirshahi, Vice ordförande Svenska RP-föreningen
Innehåll Retinanytt 2024-01
I det nya numret av Svenska RP-föreningens medlemstidning kan du läsa om:
Ledare: Ska vi byta namn?
Vill du hjälpa oss att ringa medlemmar?
Svenska RP-föreningens vårdagar 2024 i Skellefteå
Tonys apptips
Bilaga Verksamhetsberättelse
Dataspel och VR-glasögon hos ögonläkaren
Samverkan med andra patientföreningar
På gång
Klicka här för attt läsa/lyssna på alla nummer av Retinanytt
Observera att de senaste numren av Retinanytt är lösenordsskyddade så du behöver vara medlem i Svenska RP-föreningen för att läsa dem.
Byta till digital prenumeration
Svenska RP-föreningens medlemstidning Retinanytt kan fås i svartskrift (papperstidning), på CD (Daisy-skiva) och digitalt. Om man har en digital prenumeration så kan tidningen läsas som ett PDF/Word-dokument och man kan även lyssna på artiklarna direkt på samlingssidan för Retinanytt.
Om du idag får Retinanytt som en papperstidning eller på en Daisy-skiva så kan du klicka på nedanstående länk för att få information om hur du gör för att byta till en digital prenumeration då det finns flera fördelar med det:
Klicka här för att byta till digital prenumeration