Pressmeddelande – Retina International

Här nedan är ett översatt pressmeddelande från Retina International:

WORLD RETINA DAY – 24 SEPTEMBER 2022
Den 24 september, 2022 är det World Retina Day. Retina International vill denna dag särskilt uppmärksamma de utmaningar som individer med retinala degenerativa sjukdomar kan komma att möta i spåren av Covid-19.

Under pandemin har många människor missat viktiga undersökningar och kontroller hos ögonläkare. Det finns en stor oro att sjukvården kommer att kämpa med konsekvenserna av Covid-19 under många år framöver och att framtida rutinmässiga besök för retinitiker kommer att påverkas i hög grad. Det finns en stor oro för att fördröjda eller uteblivna rutinmässiga besök kommer att leda till att det tar längre tid att upptäcka andra synproblem som exempelvis tidig grå starr.

En annan följd av Covid-19 är att månader av isolering kan påverka förmågan att navigera i den en gång så bekanta omvärlden. I många städer kan betydande förändringar genomförts som gäller trafikflöden, skyltning, självscanning med mera. Även om dessa förändringar kan verka små och logiska för dem som är fullt seende, kan de skapa stora problem för de som lever med olika grader av synnedsättning.

Ytterligare en följd som Retina International vill lyfta fram är att tillgången till utbildning och sysselsättning för människor har förändrats under Covid-19 och så även för personer med synnedsättning. Många har förlorat sina jobb och många länder kämpar fortfarande med att återhämta sig ekonomiskt. Bristen på psykosocialt stöd under pandemin liksom minskade utbildnings- och sysselsättningsmöjligheter påverkar alla individers välbefinnande men för en person med synnedsättning blir detta extra kännbart känslomässigt.

Att gå vidare in i denna “nya normala” innebär att ta itu med de utmaningar som synskadade samhället har ställts inför under hela pandemin men också att ta itu med nya utmaningar som skymtar runt hörnet. Många länder har för avsikt att begränsa användningen av gatubelysning för att spara energi som en följd av skenande elpriser.

Franz Badura, ordförande för Retina International är särskilt oroad över vilken inverkan detta kan ha på dem som lever med synnedsättning:
“Alla vi som medborgare förstår behovet av att spara energi i en tid av verklig kris på global nivå/…/ Utsikten att släcka lamporna kommer att ytterligare isolera denna gemenskap och kommer att förvärra problemen vi har att göra med efter covid-19”

Retina International
Retina International är en global paraplyorganisation för patientledda välgörenhetsorganisationer och stiftelser som stödjer forskning om sällsynta, genetiskt ärftliga och åldersrelaterade retinala tillstånd. För mer information, besök vår webbplats: www.retina-international.org

Reference
Stone, L.G., Grinton, M.E. & Talks, J.S. Delayed follow-up of medical retina patients due to COVID-19: impact on disease activity and visual acuity. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol 259, 1773–1780 (2021).
https://doi.org/10.1007/s00417-021-05174-4


Warning: Illegal string offset 'share_counts' in /var/www/retinanytt.se/public_html/wp-content/plugins/simple-social-buttons/simple-social-buttons.php on line 477