Tobias Wibble, forskare och läkare vid Karolinska Institutet, föreläste på Svenska RP-föreningens Vårdagar 2023 på Almåsa (Så kan ögonrörelser och eye-tracking hjälpa astronauter att hålla balansen.).

Han kommer att hålla en kurs, 11-15 december i år, för doktorander, som täcker sensorisk neurovetenskap från ett övergripande men framförallt kliniskt perspektiv. Deltagarna arbetar med olika tillstånd som påverkar syn eller andra sinnesintryck utan att nödvändigtvis ha träffat någon individ som faktiskt berörs av forskningen.

Hans förhoppning är att under kursen ge deltagarna lite perspektiv om hur samhället ser ut för individer med varierande sensoriska intryck, däribland synedsättning. Tex:
– Hur påverkas vikten av andra sinnen?
– Vad finns det för missuppfattningar som vi behöver beakta?
– Vilka önskemål skulle man vilja ställa av framtidens forskare?

Det övergripande målet är att skapa bättre förutsättningar för blivande forskare att arbeta med syn, både som ett primärt forskningsområde men även i kombination med andra områden (tex hur de som forskar inom hörsel, känsel eller lukt behöver förhålla sig till syn).

De kommer ha föreläsare av forskare som berör själva teorin bakom syn, men hans förhoppning är att kunna ta del av erfarenheterna från någon som lever med synskada.

Tobias säger:
”Jag tänker att en individ med RP har genomgått en resa i sin synfunktion, och besitter mycket värdefulla insikter som vi som forskar inom syn och sinnen skulle gagnas av att ta del av.”

Tobias efterfrågar därför om det finns någon i RP-föreningen som skulle vara intresserad av att föreläsa om sina erfarenheter ca 1 timme under kursen.

Är du intresserad av detta så skicka ett mejl till tobias.wibble@ki.se.

Mer information om Tobias Wibble hittar du på följande webbsida:
https://medarbetare.ki.se/people/tobias-wibble