Apptips från Tony Bernedal

Under höstdagarna i Kungälv 2023 hade vi besök av Tony Bernedal, som delade med sig av olika tips kring appar och smartphones. Tony arbetar på Syncentralen i Göteborg och är även med och driver en poddcast som heter Blindtechsupport.  En del av er kanske också hört honom i SRF Göteborgs poddcast Ögoncasten.

Hjälpmedelsfunktioner som finns Iphone är till exempel skärmläsning med VoiceOver samt möjligheter till förstoring och ändring av utseende.

Nedan finns länkar till några instruktionsfilmer om hur det fungerar. Vissa är lite gamla så platsen där inställningarna ligger har ändrats samt att fler funktioner tillkommit men en liten grund är det ändå.

Filmer om VoiceOver:

  1. Grundinställningar smartphone
  2. Översikt hjälpmedel, voice over.
  3. Appbibliotek och Siri.
  4. Apptips.
  5. Legimus med voice over.

Länk till en engelsk sida som handlar om tillgänglighet för Apples produkter hittar du här (tyvärr på engelska då en svenska startsidan försvunnit):

www.apple.com/accessibility/

Tony tipsade om några användbara appar, till exempel följande;

Be my Eyes med funktionen Be my AI.– för Iphone

Be my eyes – för Android

Via denna app kan man få hjälp av en volontär att tolka vad man ser i ett videosamtal. Appen kan laddas ner både till Iphone och Android. En tilläggsfunktion i appen, Be my AI, finns dock bara i Iphone-versionen för närvarande. Med hjälp av den kan man få hjälp att tolka bilder eller omgivningen med hjälp av AI, artificiell intelligens.

Seeing AI

Med hjälp av denna app kan man få hjälp att läsa upp text direkt med hjälp av mobilkameran. Alternativt tar man en bild och kan då få ett het dokumentet tolkat och uppläst. Ytterligare en funktion  är att man kan identifiera produkter med hjälp av streckkoden på produkten. Seeing AI kan laddas ner till Iphone.

Lookout

Denna app liknar Seeing AI, men kan laddas ner till Androidtelefoner. Med appen kan man läsa text från papper med kameran och dessutom finns ytterligare lite andra funktioner.

Ett par poddcaster som Tony pratade om och själv medverkar i är:

Blindtech support

Ögoncasten från Synskadades riksförbund Göteborg.

 

Tony Bernedal kan nås via epost epost@tbteknik.se

 


Warning: Illegal string offset 'share_counts' in /var/www/retinanytt.se/public_html/wp-content/plugins/simple-social-buttons/simple-social-buttons.php on line 477