Vi har fått en intervju med Sten Andréasson angående de behandlingar mot RP som marknadsförs på internet.

Retinanytt: Hur är det med oseriösa behandlingar överlag?

Sten: Ja, både ni och jag  hört om allt fler personer internationellt som har fått felaktig behandling mot RP och förlorat sina resterande  synrester och värkande öga. Ni läste säkert även i danska RP-nyt, där man varnar för detta och där de pekar på ett  center i Florida som erbjuder så kallade stamcellsbehandlingar.

Retinanytt: Hur är det med denna peptid-behandling i St Petersburg som en del har försökt marknadsföra både på Facebook och via email?
Sten: Beträffande  den ryska behandling, så kan jag  inte finna några seriösa eller vetenskaplig belägg för att det skulle ha någon effekt.

Uppgifter på deras hemsida verkar inte tillförlitligt och det står t.ex att ögonläkaren Dr Yulia Osokina har 55 vetenskapliga publikationer, men de verkar inte  vara av den standard att de finna med på den internationella tidskriftslistan PUB Med.

Retinanytt: Finns det fler center som man bör akta sig för?

Sten: Jag försökte skriva till ett center i Indien med förfrågande om vetenskaplig bakgrund och kostnad, men fick inget svar och det är nog så med de flesta av dessa centra att deras behandlingar inte bygger på någon vetenskaplig grund.

Jag skulle rekommendera att om man funderar på någon behandling, att man först hör av sig till sin ögonläkare eller till RP-föreningen. Även om man har väldigt lite syn kvar så kan de synresterna vara till mycket hjälp och förlora dem i en onödig och farlig behandling är sorgligt. Dessutom kan oseriösa behandlingar ge andra hälsoproblem och orsaka långvarig smärta.

Det är viktigt att den behandling man utsätter sig för bygger på vetenskaplig grund så att man vet att riskerna man tar är små och sannolikheten för ett lyckat resultat är stora.


Warning: Illegal string offset 'share_counts' in /var/www/retinanytt.se/public_html/wp-content/plugins/simple-social-buttons/simple-social-buttons.php on line 477